САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела
29.01.2019 | 10:25
econ.bg
САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела
Блокирани са активи за 7 милиарда долара. Ограниченията предвиждат значително намаляване на износа на петрол от Венецуела за САЩ

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела и американското й подразделение „Ситго“. С това Вашингтон оказва натиск върху президента Николас Мадуро да предаде властта на самопровъзгласилия се за държавен глава Хуан Гуайдо. Мадуро от своя страна заяви, че действията на САЩ представляват опит за кражба.

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела и американското й подразделение „Ситго“ в опит да окажат натиск върху президента Николас Мадуро да предаде властта. Заедно с това призоваха военните в страната да подкрепят опозиционера Хуан Гуайдо.

„Финансовото министерство на САЩ предприе действия срещу държавната петролна компания на Венецуела, за да предотврати присвояване на още активи от страна на Николас Мадуро и ще потърсим отговорност от всички замесени . Ще продължим да използваме дипломатическите си и икономически инструменти, за да подкрепим президента Хуан Гуайдо, Конгреса на Венецуела и усилията на венецуелския народ да възстанови демокрацията в страната“, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

Блокирани са активи за 7 милиарда долара. Ограниченията предвиждат значително намаляване на износа на петрол от Венецуела за САЩ.

В обръщение по националната телевизия Николас Мадуро заяви, че санкциите представляват опит на Вашингтон да завладее подразделението на държавната петролна компания „Ситго“.

„САЩ обявиха мерки или т.нар. санкции, които са едностранни и незаконни. Те са още неморални. С тези мерки САЩ искат да откраднат компанията „Ситго“ от венецуелците. Внимавай, Венецуела, Вашингтон се готви за кражба, а това е незаконно!“, заяви  Николас Мадуро.

САЩ от своя страна коментираха, че санкциите ще бъдат вдигнати, ако Мадуро предаде властта на самопровъзгласилия се за президент Хуан ГуайдО. Опозиционерът заяви, че е разпоредил конгресът на Венецуела да започне процедура по определяне на нови членове на съвета държавната петролна компания и американското й подразделение.

Междувременно продължават масовите безредици във Венецуела. Най-малко 35 души са загинали при сблъсъци между привърженици на Мадуро и симпатизанти на Гуайдо.

Вече повече от седмицата кризата във Венецуела се задълбочава. Близо 20 държави признаха Гуайдо за легитимен лидер. Поставиха дори ултиматум на Мадуро да обяви извънредни президентски избори. Мадуро обаче категорично отказва да се оттегли. Той твърди, че армията е на негова страна. Гуайдо обаче също се опитва да привлече част от военните, а по улиците на столицата Каракас продължават различни протести, които на моменти прерастват в улична война.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти