САЩ въвежда строги тарифи върху вноса на китайски соларни клетки
11.10.2012 | 16:50
САЩ въвежда строги тарифи върху вноса на китайски соларни клетки
Така американците ще контрират значителните субсидии, които китайското правителство дава на своите производители

САЩ ще въведе по-високи тарифи на соларните клетки, внасяни от Китай. Така американците ще противостоят на солидните субсидии, които комунистическата държава отпуска на производителите, уточнява „Би Би Си“.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че тарифите се повишават с няколко процента в сравнение с действащите в момента. Китай реагира остро на хода и изтъкна, че така ще се повлияе негативно на търговските отношения между двете държави

„САЩ провокира търговска фрикция в енергийния сектор и изпраща негативно послание към света“, каза говорителят на китайското Министерство на търговията Шен Данян пред агенция „Ройтерс“. Той описа поведението на американците като протекционистко.

Износът на соларни клетки и панели е сериозен конфликт между двете страни открай време.

Щатските производители на тези продукти обвиняват китайското правителство в нарочно субсидиране на местните производители. Щедрото финансиране позволява на китайските компании да намаляват рязко цените и така да подбиват американския бизнес, изпълвайки пазара с евтини продукти. Американското търговско министерство изтъкна гневно, че китайците не правят нищо различно от практикуване на агресивен дъмпинг и така дестабилизират пазара.

Изчаква се решението и разследването на Международната търговска комисия на САЩ, която да потвърди тези наблюдения. Чак тогава институцията ще предприеме увеличението на тарифите и въвеждане на стриктни анти-дъмпингови мерки. Комисията ще произнесе позицията си по темата на 23 ноември тази година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти