САЩ и Китай предлагат премахването на митата за технологични продукти
11.11.2014 | 16:35
САЩ и Китай предлагат премахването на митата за технологични продукти
Това е допълнение към споразумение на Световната търговска организация

Китай и САЩ са постигнали напредък по отношение на преговорите за премахване на митата върху технологичните продукти. Подобна стъпка може да направи факт първото голямо тарифно споразумение в рамките на Световната търговска организация (СТО) от 17 години насам, пише „Бизнес инсайдър“.

Ако бъде постигната договорка, това ще доведе до разширяване на обхвата на Споразумението за информационните технологии на организацията, което трябва да бъде преразгледано в следващите седмици в Женева. Премахването на митата ще довело до намаляване на стойността на различни продукти, като например медицинско оборудване, GPS устройства, конзоли за видеоигри и т.н.

Споразумението за информационните технологии, което влезе в сила през 1997 г., в момента се отнася за над 4 млрд. долара от годишната търговия, показват изчисления. Държавите, които вече са го въвели, са премахнали данъците върху технологични продукти, като компютри, софтуер, телекомуникационно оборудване и други.

Разширяването на споразумението ще елиминира облагането на стоки за около 1 трилион долара. Според подготвяната от САЩ и Китай промяна повече от 200 данъка ще бъдат редуцирани до нула.   

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти