САЩ налага тарифи върху соларни панели от Китай
21.03.2012 | 15:49
САЩ налага тарифи върху соларни панели от Китай
Пекин смята, че по-ниските от очакваните тарифи са рационално решение

Министерството на търговият на САЩ обяви вчера, че ще наложи специални тарифи върху соларните панели, внасяни от Китай. Решението е продиктувано от направеното заключение, че управляващите в Пекин са предоставяли незаконни субсидии за износ на китайските производители, коментира електронно издание на в. "Ню Йорк Таймс".

Тарифите са по-ниски отколкото очакваха представители на индустрията в САЩ. Те са между 2,9% и 4,73% от стойността на продукта, което означава, че ще имат ограничен ефект върху пазара. Допълнителни мерки могат да бъдат наложени през май тази година. Тогава Министерството на търговията ще решава дали Китай е използвала "дъмпингова политика", за да доставя соларни панели, т.е. дали ги е изнасяла на по-ниски от себестойността им цени. Ако това се докаже, то ще бъдат наложени допълнителни мерки върху вноса на устройствата от азиатската държава.

"Тарифите за внос на соларни панели от Китай, които са по-ниски от очакваните, показват някаква степен на рационалност. Трябва обаче да се направи повече, за да се поддържат търговските връзки между двете страни". Това се казва в официален коментар, публикуван тази сутрин от националната информационна агенция на Китай.

Световното производство на соларни панели се доминира от най-голямата азиатска държава. Според правителството на САЩ 95% от произвежданите в Китай панели се изнасят за страни , които предоставят по-големи стимули в тази насока. От друга страна цените на устройствата значително поевтиняха, което изкара от играта производителите от САЩ и Европейския съюз, коментира електронното издание „Лос Анджелис Таймс“.Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти