САЩ предупредиха и Кипър да не приема ирански танкер в свое пристанище
21.08.2019 | 15:30
econ.bg
САЩ предупредиха и Кипър да не приема ирански танкер в свое пристанище
След Гърция и Кипър получи предупреждение от САЩ да не приема в свое пристанище освободения от Гибралтар ирански танкер, за който се предполага, че превозва незаконно ирански петрол за Сирия

След Гърция и Кипър получи предупреждение от САЩ да не приема в свое пристанище освободения от Гибралтар ирански танкер, за който се предполага, че превозва незаконно ирански петрол за Сирия. Корабът се насочва към Източното Средиземноморие с неизвестна крайна дестинация. САЩ заплашват със санкции всички, които му окажат помощ, съобщава БНР.

Посолството на Република Кипър във Вашингтон е информирало американските власти за курса на иранския танкер, като в същото време то е било строго предупредено, че всяка помощ за кораба от страна на Кипър ще се смята за предоставяне на материална подкрепа на терористична организация, съобщават днес кипърски медии.

По-рано такова предупреждение бе отправено към Гърция, уведомени са и други средиземноморски страни.

Според специализирани сайтове за морски трафик след отплаването си от Гибралтар в края на миналата седмица танкерът е обявил за своя дестинация Каламата, което постави Гърция на линията на конфронтацията между САЩ и Иран. По маршрута към Източното Средиземноморие и Близкия изток е и Кипър, в чието пристанище в Лимасол могат да акостират големи плавателни съдове.

САЩ ще предприемат всички действия, които сметнат за необходими, за да попречат на иранския танкер да достави петрол в Сирия в нарушение на американските санкции, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо. Той подчерта, че всеки, който го докосне, който му позволи да хвърли котва, рискува да бъде санкциониран от САЩ.

Вече месец и половина танкерът, плаващ под ирански флаг, е в центъра на тежка дипломатическа криза. Той бе задържан на 4 юли по подозрение, че транспортира ирански петрол до Сирия. Миналата седмица получи разрешение да продължи плаването си, след като Техеран даде уверения, че товарът от над 2 млн. барела нефт не е предназначен за Дамаск. В петък, само ден по-късно, със съдебна заповед САЩ отново поискаха арест на кораба и изземване на товара му, но британското правителство я отхвърли, като обяви, че американските санкции не са обвързващи за Европейския съюз.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти