Самоков с прекъсвания на тока до края на септември
19.08.2010 | 14:44
Самоков с прекъсвания на тока до края на септември
ЧЕЗ ще настоява за въвеждане на по-строг контрол при изкупуването на цветни метали

Започна проект за реновиране на електроразпределителната мрежа в Самоков на стойност 240 000 лв. Компанията ЧЕЗ планира да подмени 4 кабела 20 kV от подстанция „Самоков" до края на септември 2010 г.

Трасето, по което ще бъде направена подмяна на кабелите, е близо 3 км. След приключване на проекта ще се подобри снабдяването с електроенергия на 38 трафопоста, които захранват 121 промишлени и 7020 битови абонати. Подмяната се налага, тъй като настоящите кабели са положени преди близо 30 години.

Ще има прекъсвания на тока, за които жителите ще бъдат инфромирани предварително.

Проектът по реновирането на мрежата в Самоков е част от инвестиционния план на компанията със средногодишен размер от 71 млн. лв., одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Планираните инвестиции за подобрение на електроразпределителната мрежа в района на Самоков за тази година възлизат на 2,215 млн. лева, а общо за 2009-2010 г. ще достигнат 3,654 млн. лв., съобщиха от компанията.

От дружеството съобщиха още, че ще предложат на правителството и парламента през следващата парламентарна сесия да бъдат приети законови промени, гарантиращи строг контрол върху изкупуването на цветни метали в специализираните пунктове.

От началото на 2008 г. преките щети за компанията от кражби на кабели и съоръжения възлизат на 16 млн. лв. В момента медта се изкупува за 10 лв. кг, а само в един кабелен колектор на електроразпределителните дружества има тонове медни кабели.

Набезите на крадците са принудили дружеството да полага по-евтини алуминиеви кабели и такива от алуминиева смес, която не се изкупува от пунктовете. Въпреки това постоянните кражби предизвикват многократно по-високи разходи за компанията. При посегателство над колектор ремонтът излиза над 200 000 лв., предеда БТА.

За последното денонощие на територията на София са регистрирани 63 повреди в електрозахранването. Средното времетраене за отстраняване на повреда е между 50 минути и час и 10 минути. Аварийността е намалена с 12 на 100 за 2009 г.

Голям проблем за дружеството е и кражбата на електроенергия. Между 150 и 200 млн. лв. е откраднатата електрическа енергия годишно за страната, сочат данните на ЧЕЗ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти