Само два закона в дневния ред на депутатите за тази седмица
27.02.2019 | 11:35
econ.bg
Само два закона в дневния ред на депутатите за тази седмица
В пленарна зала влизат за второ четене Законът за преброяване на земеделските стопанства и първо четене на Законопроект за ратифициране на Споразумение за преглед на многостепенното управление между МРРБ и ОИСР

Едва два законопроекта ще разглеждат депутатите тази седмица. От дневния ред на Народното събрание се вижда, че в пленарна зала влизат за второ четене Законът за преброяване на земеделските стопанства и първо четене на Законопроект за ратифициране на Споразумение за преглед на многостепенното управление между МРРБ и ОИСР.

Останалите точки са доклади и отчети на различни ведомства, промените в Правилника, свързани с възнагражденията на депутатите и изслушване на двама министри. 

Исканията за изслушване са от страна на депутатите от мнозинството, което предполага липса на дебат и повече хвалби за свършеното досега.

Като общество и като управленски потенциал загубихме Парламента, коментира по темата зам.-председаелят на групата на БСП Драгомир Стойнев. Той припомни, че Народното събрание би трябвало да е най-важният център за правене на политика и реформи, основния инструмент за промяна и напредък, гарант на това, че хората участват и контролират чрез избора си. Огромната празнота в дневния ред не е случайна – това е дневният ред на управлението, което иска да се задържи на власт, а не дневния ред на бизнеса, на иновациите, на образованието, на младите и амбициозни българи или на възрастните, болните и бедните, подчерта Стойнев. Този дневен ред не е от вчера – той отдавна се е изключил от реалността, а новото сега е, че се опитва да предреши и изборите чрез нови правила, които да гарантират възпроизвеждане на статуквото.

Има обаче и още нещо ново - опозицията отказа да легитимира машинациите на ГЕРБ, като участва в дебати, които само симулират демократичен законодателен процес и напусна Парламента, припомни социалистът.

Към нас се отправят призиви БСП да се върне обратно в Народното събрание. Да, но това може да стане само ако мнозинството „освободи“ това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите чрез законодателство. Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън Парламента, категоричен е Стойнев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти