Саудитска Арабия е купила до 5% от акциите на „Тесла“
09.08.2018 | 16:40
econ.bg
Саудитска Арабия е купила до 5% от акциите на „Тесла“
Обемът на инвестициите се оценява на около 1,7-2,9 милиарда долара, изхождайки от котировките на „Тесла“ при приключването на търговията в понеделник

Фондът за национално благосъстояние на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) от началото на годината е придобил между 3% и 5% от акциите на американския производител на електромобили и слънчеви батерии „Тесла“, съобщава „Файненшъл таймс“, позовавайки се на информирани източници.

Обемът на инвестициите се оценява на около 1,7-2,9 милиарда долара, изхождайки от котировките на „Тесла“ при приключването на търговията в понеделник. Акциите на „Тесла“ по време на вчерашната търговия скочиха с 4,2%. От началото на годината капитализацията на компанията е нараснала с 16% до 58,07 милиарда долара.

Делът на PIF не надхвърля 5% - прагът, при който инвеститорите са задължени да разкриват информация за сделката. Ако информацията е вярна, саудитският фонд в момента влиза сред 8-те най-големи акционери в компанията на Илон Мъск. PIF активно инвестира в многообещаващи високотехнологични компании.

По-конкретно, фондът е вложил 3,5 милиарда долара в „Юбер“, предоставил е 45 милиарда долара на фонда SoftBank Vision Fund и е инвестирал 400 милиона долара в американския производител на очила Magic Leap.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти