Световната икономика губи 445 млрд. долара годишно от киберпрестъпления
09.06.2014 | 18:45
Световната икономика губи 445 млрд. долара годишно от киберпрестъпления
Хакерските атаки са в тежест на иновациите и пречат на конкуренцията

Кибер престъплнията струват на световната икономика около 445 млрд. долара всяка година. В тези разходи са включени и щети, нанесени върху интелектуалната собственост на частни лица, възлизащи на стойност от 160 млрд. долара, информира агенция „Ройтерс“, позовавайки се на проучване.

Докладът е от Центъра за стратегически и международни науки, като той гласи, че киберпрестъпленията нанасят щети върху конкуренцията и иновациите. От там споделят, че минималната стойност от загуби би могла да се сведе до 375 мрлд. долара, докато максималната възлиза на 575 млрд.

„Кибер престъпленията са в тежест на иновациите и забавят средата за развитие. По този начин, възвръщаемостта от инвестииции на предприемачите намалява“, заяви Джим Левис, служител в Центъра за стратегически и международни науки. Той допълни още, че киберпрестъпността влияе значително върху заетостта на трудовия пазар.

Общата сума от хакерски атаки в най-големите икономики в света, като САЩ, Китай, Япония и Германия, достига 200 мрлд. долара годишно. Загуби, причинени от кражби на лични данни или кредитни карти, възлизат на 150 млрд. долара.

В САЩ около 40 млн. души от населението годишно стават жертви на кибер престъпления. Превърнато в проценти, това прави 15% от цялото население на страната. Същевременно в Турция, хакерите са навредили на 54 млн. души. Сметката за Германия и Китай е по-малка и възлиза съответно на 16 и 20 млн. души годишно. Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти