Световните финансови пазари посрещат Коледа с продължителен срив
25.12.2018 | 10:40
econ.bg
Световните финансови пазари посрещат Коледа с продължителен срив
Тази сутрин токийската борса последва сривът на Уолстрийт, като при отварянето ѝ основният индекс Nikkei спадна с повече от 5 процента до най-ниското си равнище за последните 20 месеца

Световните финансови пазари посрещат Коледа с продължителен срив. Американските индекси Dow Jones, NASDAQ и Standard & Poor's затвориха със спад между 2,2 и 2,9 процента, като това е четвърти ден, в който стойностите им спадат.

Тази сутрин токийската борса последва сривът на Уолстрийт, като при отварянето ѝ основният индекс Nikkei спадна с повече от 5 процента до най-ниското си равнище за последните 20 месеца.

Според анализаторите пазарите реагират на прогнозите за забавяне в икономическия растеж в Съединените щати, търговската война между Вашингтон и Пекин, както и на спора на президента Доналд Тръмп с ръководството на Федералния резерв. Причината е решението на централната банка отново да повиши основния лихвен процент. Според Тръмп резервът е единственият проблем на икономиката, а ръководството му няма усет за пазара.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти