Световното производство на зърно ще се увеличи с 15 млн. тона
06.02.2017 | 09:45
econ.bg
Световното производство на зърно ще се увеличи с 15 млн. тона
За това съобщават в информацията си за световното предлагане и търсене на зърнени, експертите на FAO

Прогнозата за световното производство на зърнени през 2016/17 стопанска година е повишена до 2,59 млрд. тона, което е с 15 млн. тона (0,6%) повече от декемврийската прогноза.

За това съобщават в информацията си за световното предлагане и търсене на зърнени, експертите на FAO.

Преразгледаните този месец данни отразяват по-високите, от очакваното реколти в Австралия и Русия, а също и ръстът в прогнозата за производството на царевица в света. При това основната част от това увеличение се пада на Китай.

Отбелязва се, че първите прогнози за производство на зърнени култури през 2017 година не са еднозначни.

В САЩ, в условията на големи запаси и относително ниски цени, фермерите са принудени да намалят посевните площи със зимна пшеница до исторически минимум. В същото време неблагоприятното време може да предизвика спад в реколтата.

В Европа благоприятното време помогна за добро развитие на културите, въпреки че януарските студове могат да предизвикат някои загуби. Очакването е общата площ със зърнени в ЕС да остане без промяна. Има и някои опасения, свързани с недостатъчната снежна покривка в южните райони на Украйна.

В Китай, големите стимули за увеличаване на производството и държавната програма за минимални изкупни цени, предизвикаха ръст в площите с пшеница, което позволи, да се преразгледа в посока нагоре прогнозата за реколтата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти