Свързват Симеоновския лифт с метрото
23.11.2018 | 11:30
econ.bg
Свързват Симеоновския лифт с метрото
Предстои изменение на Общия устройствен план на Столична община, с което да обезпечим разширението на метрото след станция „Бизнеспарк“ до северната страна на Околовръстния път (срещу „Ринг мол“ и Икеа) с още една нова междинна станция”

Свързват Симеоновския лифт със станция на метрото. Това решение взеха общинските съветници на свое редовно заседание, предаде БГНЕС. Станцията на метрото ще е обща със Симеоновския лифт.

Столичният общински съвет прие още безвъзмездното и безсрочно право на преминаване в полза на Столична община през частните имоти в обхвата на трасето. „Това е начинът да осигурим най-удобната връзка с планината – директно от станция на метрото.

Предстои изменение на Общия устройствен план на Столична община, с което да обезпечим разширението на метрото след станция „Бизнеспарк“ до северната страна на Околовръстния път (срещу „Ринг мол“ и Икеа) с още една нова междинна станция”, написа в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите на кмета на район „Витоша” Теодор Петков първата спирка на Симеоновския лифт ще започва от кв. „Малинова долина“.

Това вече е възможно, благодарение на факта, че получихме безвъзмездно и безсрочно право на преминаване през 11 декара - 390 кв. частни терени, собственост на три дружества, в които се предвижда удължаването на съществуващия лифт от последната станция на Симеоново до бъдещата станция на метрото, която трябва да бъде от другата страна на Околовръстния път, обясни Петков и добави, че идеята е, слизайки от метрото, гражданите да могат да се качат директно на лифта за Симеоново и да пристигнат в планината. Петков не можа да се ангажира в какъв срок ще се реализира този проект.

По време на днешното заседание беше прието да се изградят и 50 зарядни станции за електромобили на 25 локации на територията на София. Изграждането им е част от мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха с осигуряване на условия за електрически автомобили.

По последни данни в София са регистрирани 350, като само в последната половин година новорегистрираните електромобили са 100. До края на годината ще бъдат пуснати и закупените от Столичната община 20 електробуса, които вече са в София. А трамваят по ул. „Граф Игнатиев” се очаква да бъде пуснат преди Коледните празници, обеща зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти