Северна Корея определи като смехотворни твърденията, че е замесена с хакерската атака
20.05.2017 | 09:45
econ.bg
Северна Корея определи като смехотворни твърденията, че е замесена с хакерската атака
За деблокиране на данните хакерите искаха от 300 до 600 долара откуп в онлайн валутата биткойн

Твърденията, че Северна Корея е замесена в неотдавнашната масова кибератака с вируса "Уонакрай", са смехотворни, заяви заместник-постоянният представител на КНДР в ООН Ким Ин-ньон, цитиран от ТАСС и "Асошиейтед прес". По думите му подобни твърдения са част от враждебната политика на САЩ.

"Всеки път, когато се случи нещо странно, САЩ и враждебните сили шаблонно започват шумна кампания за оклеветяване на Пхенян", заяви Ким. На 12 май хакери се опитаха да проникнат в компютри с операционната система "Уиндоус" в 74 страни, като криптират информацията в тях.

За деблокиране на данните хакерите искаха от 300 до 600 долара откуп в онлайн валутата биткойн. По данни на "Европол" най-малко 200 000 физически и юридически лица са станали жертва на тази кибератака.

На 16 май агенция Ройтерс, позовавайки се на аналитик от "Лаборатория Касперски" съобщи, че части от кода в ранната версия на вируса "Уонакрай" са били използвани от хакерската групировка "Лазарус груп", за която се смята, че е ръководена от Северна Корея.

Американската медийна компания в компютърния сектор "Сайбърскуп" обаче отбеляза, че това все още не е доказателство за съпричастност на Пхенян в кибератаката, тъй като ползването на елементи от нечий код е повсеместна практика за спестяване на време, както и с цел да се набеди невинна страна, отбелязва ТАСС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти