Село с хотели изникна до язовир в Търновско
04.11.2010 | 10:10
Село с хотели изникна до язовир в Търновско
Дали постройките са законни, ще проверява смесена комисия на РИОСВ, РДНСК и Басейновата дирекция

На няколкостотин метра от чашката на язовир "Александър Стамболийски" в сухиндолското землище е изникнало цяло село. Дали постройките са законни и регламентирано ли е водоползването, ще проверява смесена комисия на РИОСВ, РДНСК и Басейновата дирекция.

"Имаме сигнали, че към язовира вървят бетоновози и на място ще проверим строежите, заяви пред в. "Янтра Днес" заместник областният управител Изабела Чорбаджиева. Най-гъсто застроена се оказва местността Мъгъра до чашката на "Александър Стамболийски". Образувало се е почти цяло село, за което имаме съмнения, че е незаконно, посочи Чорбаджиева.

"Това е така, не всички строежи са законни", потвърди за областния всекидневник кметът на община Сухиндол Пламен Чернев. Някои от постройките са с временен статут, други са с разрешение за строеж за едноетажни вили, а са прераснали в няколкоетажни хотели, посочи Чернев. Трудно е да се установи собствеността на всички сгради, защото са строени от едни, продавани и препровадани на други.

Бившият кмет на Сухиндол Али Рафиев например е продал общинско място на около 150 м от чашката на язовира на местния бизнесмен Недялко Дянков. На парцела е изникнал огромен строеж, който попада в заливната зона на язовира, тепърва ще проверяваме законността му, каза кметът Чернев. Далече сме от палатите по язовир "Ивайловград", но около чашката на язовира има незаконни строежи, посочи сухиндолският кмет.

Подробна информация за промененото предназначение на земеделските земи около язовирите "Ал. Стамболийски" и "Йовковци", както и за застроения горски фонд ще предадат на областния управител всички институции до седмица. В 14-дневен срок от РИОСВ специална комисия трябва да наложи кадастралните основи, смененото предназначение, разрешенията за строеж и разрешенията за водоползване, както и заустването на отпадните води.

Мащабни съвместни проверки на 53 язовира с питейна вода в цялата страна започват експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, обявиха вчера министрите Росен Плевнелиев и Нона Караджова. В списъка за проверка през ноември и декември са язовирите "Александър Стамболийски" и "Йовковци" във Великотърновска област.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти