Сивият сектор в туризма достига 50%
20.10.2015 | 13:49
econ.bg
Сивият сектор в туризма достига 50%
Предстоят проверки, закани се Ангелкова

Борбата със сивия сектор в туризма в стартирана. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й тласък в тази насока ще дадат новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и хранене и промените в Закона за туризма.

Министърът посочи, че в документите е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки. Законовите изисквания вече обхващат и хотелските комплекси с частни апартаменти, които също подлежат на регистрация.

По данни на бранша и на самото туристическо министерство делът на сивия сектор в туризма достига 50 на сто. Затова и проверки за нерегламентирана туристическа дейност започват до 6 месеца, когато трябва да влезе в сила наредбата.

„Вече сме стартирали борбата със сивия сектор в туризма. От една страна, с новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и местата за хранене, която влезе в сила през август и има 6-месечен гратисен период, т.е. за 6 месеца ще трябва да се приведат в съответствие с нея. За първи път сме регламентирали дейността на апартаментните в туристически комплекси и апартаментите за гости, откъдето основно идват проблемите и оплакванията на хората в бранша. Всички, които са регистрирани, ние ги проверяваме, но тези, които не са регистрирани и не знаем за тяхното съществуване, а осъществяват нерегламентирана дейност, няма как да проверим. Всъщност там е най-голямата концентрация на сив сектор“, обясни министърът пред БНР.

С цел изсветляване на бизнеса е и днешната първа среща на Ангелкова с работодателската организация КРИБ, с профсъюза КНСБ и с представители на бранша.

Според министъра проблемът с ниското качество и нерегламентираната туристическа дейност у нас идват от това, че потребителите ни търсят по-ниски цени, без да се интересуват дали хотелът е регистриран. По думите й единствено, когато имат проблем българите започват да се оплакват и разказват, че съответният апартаментен комплекс или апартамент за гости не е качествен.

Тя препоръча на потребителите да се интересуват и да изискват необходимите документи за осъществено плащане и за наличието на регистрация, за да може ведомството й да направи проверки и да гарантира качеството на услугата.

„Няма как да проверим нещо, за което дори не подозираме, че съществува“, отбеляза Ангелкова.

Министърът се надява на силен туристически сезон през зимата, с туристи от съседните страни. Тя увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на безпроблемното протичане на сезона. И се ангажира ремонтите на всички пътища, водещи до курортите в Смолянско и Банско, да приключат още преди началото на ски сезона.

Влиза в сила и новата наредба за информационната обезпеченост в обезопасяването на ски пистите, каза още ресорният министър.

„Когато пистите вече са заснежени, ще направим комисии, с които ще определим сложността на пистите и ще направим съответната маркировка“, посочи тя.

Междувременно са премахнати незаконните съоръжения по писта „Чалин Валог“ в Чепеларе и се прави необходимото тя да работи, каза още Ангелкова. Подготвят се необходимите доклади за съответствие, изисквани от Комисията за защита на потребителите.

МВР отново декларира готовност за съвместни патрули с Румъния и Гърция в Банско и за засилено полицейско присъствие по време на зимния сезон, така че да се гарантира безпроблемното протичане.

„Фактът, че институциите декларираха намаляване на нарушенията в курортите, показва, че браншът осъзнава колко е важно да се спазва закона и да се предлагат качествени продукти“, изтъкна министърът на туризма.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти