Сивият сектор при храните у нас все още е много голям
18.01.2013 | 17:35
Сивият сектор при храните у нас все още е много голям
Цените на храните ще останат стабилни през 2013 г., прогнозира Едуард Стойчев пред Econ.bg. ДДС няма да се сваля

 

Сивият сектор при храните в България все още е на много високо ниво, заяви в интервю специално за Econ.bg Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

По думите му, преди навлизането на големите търговски вериги, 50-60% от сектора е бил сив. В момента се наблюдава подобряване, което може да се види от това, че никъде в търговските обекти клиент не си тръгва без касова бележка. Скорошно проучване, направено с европейско финансиране, е отбелязало 36,7% сива икономика във всички сектори, като нивата са все още високи и при храните.

Ето защо на този етап няма как да се намали ДДС при храните, категоричен е Стойчев. „Нека първо всички производители се научат да си плащат ДДС-то и тогава държавата ще го намали, предполагам“, заяви той.

Прогнозите му за 2013 г. са за стабилни цени на храните на едро. По думите му, ако няма на лице някакви аномалии, например наводнения и пожари (в глобален мащаб), стойностите засега ще бъдат спокойни. „Засега всички данни са, че ще имаме една сравнително стабилна година“, каза експертът.

Той добави, че годината ще бъде бъде белязана с ниското потребление по цял свят. И обясни: "Когато имаме ниско потребление, всъщност, колкото и да е лошо, цените остават сравнително ниски".

Председателят на ДКСБТ добави, че цените на храните са пряко свързани с тези на петрола. Ако петролът поскъпне, ще поскъпнат и хранителните продукти.

"Така че, докато не дойдат данните за новата зърнена реколта, очаквам затишие. Дано не е пред буря", заключи Едуард Стойчев.

15% е отбелязаният скок на свинското месо в средата на изминалата 2012 г., потвърди той, запитан кои храни поскъпнаха заради повишените цени на горива и електроенергия и слабите реколти на зърнени култури в световен мащаб.

В такъв размер се е повишила стойността на свинското на едро към средата на годината. Още преди това месото е започнало с плавни темпове да поскъпва и към края на 2012 г. цената му се е вдигнала с още 15 на сто.

Отчетливо увеличение се е наблюдавало още при брашното (с 10%) и олиото (9%), както и при храни като пилешкото месо (и като цяло при месата), млечните продукти, фасула, захарта.

Очаквайте пълния текст на интервюто с г-н Стойчев скоро на страницата на Econ.bg.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти