Синдикатите искат държавата да има дял във всички електроразпределителни дружества
02.03.2018 | 14:20
econ.bg
Синдикатите искат държавата да има дял във всички електроразпределителни дружества
За придобиването на акции от държавата се заговори усилено вчера след срещата на собственичката на фирмата купувач Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов

Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че подкрепят идеята на правителството да придобие контролен пакет акции в "ЧЕЗ България". Те дори предлагат държавата да има основен дял и в другите две електроразпределителни дружества в страната.

За придобиването на акции от държавата се заговори усилено вчера след срещата на собственичката на фирмата купувач Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов. На нея министър-председателят е поискал контролен дял при продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

След това финансовият министър Владислав Горанов уточни, че участието на държавата може да стане или с пари от бюджета, или чрез някое от държавните енергийни дружества. За целта обаче продавачът и купувачът трябва да се съгласят на подобно нещо.

От двете синдикални федерации допълват, че са нужни спешни законодателни промени, които да гарантират "предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура". Те настояват, че в Закона за енергетиката трябва да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация.

"Безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ с неясен собственик и финансиране би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност", пишат още в позицията си КНСБ и КТ "Подкрепа"

Двете организации уточняват, че са против оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Според тях това може да доведе до социално напрежение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти