Синдикатите питат МВР къде са изчезнали 12 млн. лв., уговорени за бонуси
13.12.2018 | 16:40
econ.bg
Синдикатите питат МВР къде са изчезнали 12 млн. лв., уговорени за бонуси
С писмо до МВР най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска отговор как са изразходвани 100 млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща в началото на годината, а финансовият министър ги отпусна със задна да

С писмо до МВР най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска отговор как са изразходвани 100 млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща в началото на годината, а финансовият министър ги отпусна със задна дата чрез бюджета за следващата.

Полицаите започнаха да получават увеличението на възнагражденията си от март. Парите обаче са били разпределени на 12-месечна база, защото ако бяха разпределени на 10-месечна са щели да се получат големи увеличения на заплатите, което е щяло да бъде проблем за бюджета за 2019 г. След това е имало уговорка между ръководството на МВР и представителите на синдикалните организации във ведомството, според която парите за два месеца да бъдат раздадени като коледни бонуси.

От проектозаповед на вътрешния министър Младен Маринов СФСМВР вижда, че предвиденият бонус е по 100 лв. на полицай. Техните изчисления обаче са други.

Синдикатите са разделили грубо 100 млн. лв. на 12 месеца и парите за два месеца излизат малко над 16 600 000 лв., които разделят на броя полицаи, който синдикатите приемат за около 43 хиляди души. Така получават, че коледният бонус на всеки полицай следва да е 385 лв. Така според изчисленията на синдикатите не е известно за какво са похарчени над 12 млн.лв.

По тази причина те искат отговор от вътрешния министър как са разпределени 100-те млн. лв., след като предложението за коледен бонус е за 100 лв, а не за 385 лв.

В средата на януари 2018 г. министър-председателят беше обещал още и, че при добра събираемост през настоящата година има възможност за ново увеличение на полицейските заплати - с 10% от началото на 2019 г. Тогава той обясни промяната на предизборните обещания на ГЕРБ за приоритетно финансиране на образованието, инфраструктурата и здравеопазването с това, че "светът става лош и още по-лош ще става".

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти