Синдикати и работодатели с критики към идеята да се дава половин заплата при болничен
23.10.2017 | 13:30
econ.bg
Синдикати и работодатели с критики към идеята да се дава половин заплата при болничен
Преди 7 години работодатели, синдикати и правителството се разбраха да не бъде натоварвана държавата, като поемат част от болничния. Това, обаче, беше временна мярка

Да се дават само 50% от осигурителния доход в първите три дни на болничен е пълен абсурд. Това заяви експертът на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, коментирайки идеята на правителството "Бойко Борисов 3" за новия облик на Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година.

Зайкова напомни, че преди 7 години работодатели, синдикати и правителството се разбраха да не бъде натоварвана държавата, като поемат част от болничния. Това, обаче, беше временна мярка и сега НОИ трябва да си плаща 80% от дохода на разболелия се, тъй като 20% отиват за удръжки, добави експертът на КТ "Подкрепа".

Според Зайкова, идеята е такава, за да се намалят фалшивите болнични. Пълен абсурд – няма да стане така, убедена е тя. И даде своята рецепта за ограничаване на фалшивите болнични – санкция и контрол. В Полша, например, ако лекар даде фалшив болничен, губи лекарските си права завинаги, каза експертът на КТ "Подкрепа" пред Нова телевизия.

В разговора се включи и председателят на АИКБ Васил Велев, който подчерта, че мярката не е справедлива. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат лекарите, е неговото мнение. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради некоректните, каза Велев. 

Трябва да се върне положението преди кризата т.е. преди 2010 година – работодателите да плащат само първия ден, на 80%, а нататък да поема НОИ в същия размер, заяви председателят на АИКБ. Той също е убеден, че мярката сега се готви заради повишението на броя на фалшивите болнични листа.

Не може човек да е болен и да работи, за да зарази освен всичко друго и колегите си. Нито болният ще може да си върши работата, нито колегите му. Държавата трябва да престане с тези еквилибристики, категорична е Зайкова. Идеята е на човек, който слабо разбира от социална политика, добави тя и изрази увереност, че правителството ще оттегли тази мярка.

Зайкова предупреди и за още една промяна – ако се разболееш в предизвестие за напускане, да бъде лишен от обезщетение за болничен. Мярката ще влезе в сила от следващата година със Закона за ДОО, ако бъде приет в парламента.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти