Скъпите и луксозни къщи са едни от най-търсените имоти на пазара
27.02.2015 | 09:38
econ.bg
Скъпите и луксозни къщи са едни от най-търсените имоти на пазара
Тенденцията в цените е нагоре, а в предлагането трайно надолу, твърдят брокери

Скъпите и луксозни къщи са едни от най-търсените имоти на пазара. Активността се дължи главно на падането на лихвите по депозитите, смятат столични брокери.

Основното търсене е в средните нива на луксозния сегмент - 300-500 хил. евро. Най-предпочитани са къщите в затворени комплекси с охрана, но самостоятелни с малки дворчета, а не редовите. За такива суми се търсят и имоти извън комплексите, с двор около 800 квадрата.

От бранша твърдят, че януари и февруари обикновено са по-слаби месеци за сделки с имоти. Сега обаче се усеща голямо оживление в сегмента, а клиентите са готови бързо да купуват.

Най-предпочитана си остава Бояна. Голямо търсене има и в Симеоново, Драгалевци, Камбаните и Бистрица.

От средата на миналата година се наблюдава двукратен ръст на интереса към луксозни къщи от страна на български купувачи, най-вече в София. Търсят се основно имоти със собствен парцел, скъпи интериори, архитектура от реномирани дизайнерски фирми. Основните райони на търсене са традиционно кварталите в полите на Витоша: Драгалевци и Бояна. В по-малка степен Симеоново, Бистрица, Панчарево. Прави впечатление, че клиентите с висок бюджет, над 700 000 евро, се ориентират колкото се може по-високо в планинската част на тези квартали. Причината е, че в тези бивши села атмосферата не е особено приятна - стари и занемарени къщи с лошо поддържани дворове и недобра екология поради ползването на твърдо гориво за отопление през зимата, обясниха от бранша.

Според брокерите в София липсват елитни квартали с вековни традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито има във всяка една голяма столица в Западна Европа. Поради това на заможните клиенти се налага да търсят места, които са относително наскоро застроени или пък покупка на свободностоящи или редови къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито има вече у нас, макар и не особено много.

Затова и много от клиентите предпочитат да купуват парцели и да строят със собствени сили и средства свой дом. В резултат на това свободните парцели в тези квартали определено започнаха да привършват и на пазара има все по-малко такива, а цените им растат. Тенденцията в цените е нагоре, а в предлагането трайно надолу, допълват брокери.

Към момента цените са стабилни, но продавачите дават все по-малки отстъпки, информира „Монитор“. Все повече сделки се сключват на нива, близки до офертата. През миналата година отстъпката бе между 5 и 10%. Сега е най-много до 5 на сто. Очакванията са да става все става трудно да се намерят хубави къщи в затворените комплекси. Прогнозите са през 2015 г. да се усети липсата на нови проекти и предлагането да е по-ниско. То ще нарасне едва догодина и през 2017 г. До края на декември търсенето на качествени луксозни имоти ще започне да изпреварва предлагането.  

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти