Скъпи фуражи увеличават цените на месото
26.02.2011 | 09:27
Скъпи фуражи увеличават цените на месото
В момента пазарите са изключително динамични и цените се менят не с дни, а с часове, отбелязват от Софийската стокова борса (ССБ)

Светът е в очакване на екстремни цени на храните, които няма да подминат и България. Поради очакваното поскъпване на фуражите за скок се готви нова група от стоки - месото, млякото и яйцата. Това прогнозираха вчера експерти на база на цените на царевицата по световните борси.

Само за една година котировките на тази зърнена култура в Унгария са скочили от 155 долара за тон без ДДС на 305 долара, съобщи Антонина Белопитова, шеф на дирекция "Търговия и информация" на Софийската стокова борса (ССБ).

Според Световния съвет по зърното през 2011 г. се очаква добив от 814 млн. тона, но и рекордно потребление - 837 млн. тона, което значително надхвърля производството.

Причината е, че големи количества царевица се използват за етанол, а производителите не могат да компенсират недостига със засяването на по-големи площи. У нас средната цена през февруари тази година е около 430 лв. за тон без ДДС, което е с 86% повече от цените през миналата година, когато царевицата се е търгувала по около 230 лв. за тон, информира вестник "Труд".

Има и хубави новини. От няколко дни цените на редица стоки, които вървяха нагоре през последните шест месеца, падат. Сред тях са хлебната пшеница, нерафинираната захар, слънчогледът.

В момента пазарите са изключително динамични и цените се менят не с дни, а с часове, отбеляза шефът на ССБ. Така хлебната пшеница поевтиня светкавично поради драматичните събития в Северна Африка и Близкия изток, където се пласират около 36% от световния добив. Логично е, че при спиране на търговете там цените започват да намаляват.

У нас също има отстъпление от високите котировки на житото в началото на януари. От 510 лв./т без ДДС сега то се продава по 450-460 лв. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата повишението при брашното е по-малко - бялото в пакети по 1 кг се търгува средно по 0,82 лв. без ДДС срещу 0,55 лв. през февруари м. г.

Според Васил Симов ниското потребителско търсене ограничава крайните цени, затова у нас пшеницата е поскъпнала двойно, но хлябът се е повишил с много по-малко.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти