Слави Трифонов седна на протест пред Народното събрание
04.05.2017 | 16:10
econ.bg
Слави Трифонов седна на протест пред Народното събрание
Пред журналистите той заяви, че е пред парламента, защото са се изчерпали всички законови средства референдумът да бъде приет от депутатите

Телевизионният водещ Слави Трифонов излезе пред парламента на протест срещу неприемането на резултатите от инициирания от него референдум от политиците. Трифонов пристигна пред Народното събрание малко след като оттам си тръгнаха новоизбраните министри и премиерът Бойко Борисов. Облечен със светла риза вместо с традиционните си напоследък черни дрехи, той седна на стол на жълтите павета, обграден от хора с национални знамена, и постави пред себе си табела с надпис: "Вие сте се самозабравили. Срамувам се, че сте такива. А аз съм просто един от многото. Изпълнете волята на народа си".

Пред журналистите той заяви, че е пред парламента, защото са се изчерпали всички законови средства референдумът да бъде приет от депутатите.

"Политическата класа се прави, че този референдум не се е случил", обясни водещият и изтъкна, че 2.5 млн. българи са гласували в допитването, и попита не е ли несправедливо, че гласът им не се зачита. Досега ГЕРБ даваха заявка, че въпросът за въвеждане на мажоритарна избирателна система ще бъде включен в дневния ред на парламента. След подписването на коалиционното споразумение с "Обединените патриоти" въпросът не е в програмата на правителството. Днес Слави Трифонов коментира по отношение на референдума, че политиците "няма къде да ходят, ще трябва да го приемат".

"Преди имаха време и сега. С какво се занимават две седмици (откакто депутатите положиха клетва – б.а.). Искам да протестирам срещу това, което се случва, срещу политическата класа. Тя се е самозабравила", заяви още той.

Трифонов увери, че "нямам политически амбиции, имам граждански амбиции". Добави, че в момента България не е нормална държава и трябва да бъде направена такава.

Част от хората, които днес излязоха пред парламента заедно със Слави Трифонов, се организираха във "Фейсбук" групата "Национален Протест срещу безобразията в България". 

Там сутринта бяха разпространени публикации от сайтовете "Варна хот" и "Бултаймс" за подготвян протест пред парламента, в които не се споменава името на водещия, едната - с призив от някогашния зам.-председател на ВМРО, сега лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Костадинов привлече медийното внимание, след като даде заявка, че партията му ще се откаже от полагащата й се държавна субсидия, след като получи 1.08% на парламентарните избори на 26 март. Други от протестиращите заявиха, че са дошли пред Народното събрание сами, защото това била втората седмица, която Слави Трифонов даде на депутатите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти