Слагат таван на винетките за камиони
23.10.2013 | 13:00
Слагат таван на винетките за камиони
Законопроект предвижда солидна глоба за недекларирани извънгабаритни товари

Министерският съвет (МС) иска да въведе ограничения за определянето размера на винетните такси за тежкотоварни автомобили. На днешното си редовно заседание кабинетът одобри предложение за промени в Закона за пътищата, с които напълно да се транспонира директивата от 2011 г., регламентираща заплащането на такси от този вид превозни средства за използването на определени инфраструктури. Това информира правителствената пресслужба.

Размерът на винетките ще се калкулира при определен праг, обвързан с годишния стикер. След като годишната такса е ясна, месечната не може да надвишава 10% от размера ѝ, седмичната - 5%, а дневната - 2%.

Така например към момента винетката за една година за камиони Категория 1 Евро 0, I, II е 1300 лева. Това означава, че цената за един месец не може да е повече от 130 лева, а за една седмица - 65 лв., каквито са и сегашните стойности, приети в края на 2012 г.

Законопроектът предвижда и глоби за ТИР-овете, които превозват извънгабаритни товари, чиито данни не декларират коректно. Ще се въведе задължителна декларация за габаритните размер, общата маса и натоварването на ос на превозното средство, която трябва да попълни неговият собственик ли ползвател.

Неверните данни ще се санкционират с глоби от 1000 лв. до 3000 лв. при първо нарушение и в двоен размер – при повторно.

Тези промени ще спомогнат за осъществяването на превантивен контрол, както и на точна преценка относно натоварването на пътната настилка и предпазването ѝ от преждевременно износване, а оттам – и за предотвратяване на създаването на опасност за живота, здравето и имуществото на участниците в движението, коментират от кабинета.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти