След грешката на борсата изтъргуваните акции на "Неохим" се връщат на продавача
12.09.2017 | 12:20
econ.bg
След грешката на борсата изтъргуваните акции на "Неохим" се връщат на продавача
Съобщението идва от фонда след като в петък се разбра, че Българска фондова борса е допуснала грешка в изчисленията си

Фондът Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF си получава обратно продадените в петък акции на дружеството "Неохим" на Българска фондова борса. Това става при цената, на която са продадени.

Съобщението идва от фонда след като в петък се разбра, че Българска фондова борса е допуснала грешка в изчисленията си. Заради тях първоначално бе съобщено, че "Неохим" отпада от водещия индекс на борсата "Софикс" (SOFIX). При тези обстоятелства фондът е продал 12 хил. акции на димитровградското дружество за повече от 600 хил. лв. при цена от 50.250 лв. за акция. Тази цена е с 3.4% по-ниска от котировките в четвъртък. Два часа след сделката се разбира, че БФБ е сбъркала в изчисленията и всъщност "Неохим" остава в индекса.

От фонда сега съобщават, че след случилото се са провели разговори с ръководството на борсата и "в унисон с професионалните стандарти успяхме да постигнем споразумение за връщане на акциите на Неохим АД на същата цена, на която бяха продадени в петък". От дружеството допълват, че с това е бил защитен интересът на инвеститорите във фонда.

Еxpat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е българският борсово търгуван индексен фонд, който следва представянето на индекса SOFIX на Българска фондова борса.

Междувременно от другото засегнато от грешката на борсата дружество "Трейс груп холд" са поискали от Комисията за финансов надзор да влезе на проверка в борсата. Първоначално тя обяви, че пътностроителната компания ще влезе в състава на водещия индекс, а после обяви, че е сгрешила, и това няма да стане. Според компанията случилото се е форма на пазарна манипулация, която трябва да бъде санкционирана, тъй като нанася вреди както на имиджа й, така и на инвеститорите, съобщава "Капитал daily". По информация на изданието финансовият регулатор вече е започнал проверка, а вътрешна се прави и в самата борса.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти