След 2 години ЕК решава дали България влиза в еврозоната
04.06.2014 | 18:10
След 2 години ЕК решава дали България влиза в еврозоната
Брюксел предлага Литва да въведе единната валута от 2015 година

Готовността на България да се присъедини към еврозоната ще бъде оценена след две години. Това става ясно от Доклад за конвергенцията за 2014 г., в който се оценява готовността на осем държави от ЕС да се присъединят към единната валута. Осемте страни, сред които и България, са Литва, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Към момента страната ни не е изпълнила всички необходими условия за приемане на еврото. От критериите за членство страната ни отговаря на изискванията за инфлация, публични финанси – равнища на дълг и дефицит, както и дългосрочните лихвени проценти.

Все още България не отговаря на условията за стабилност на валутния курс, тъй като все още не сме член на валутния механизъм ERM II, който се приема като „чакалня“ за еврозоната. Страните трябва да участват поне две години в този механизъм преди да въведат еврото. Другият критерий, на който все още не отговаряме е съвместимостта на законосдателството в областта на паричната политика, става ясно от доклада на Европейската комисия.

Според Брюксел пълна готовност да се присъедини към еврозоната има Литва, която вече е изпълнила всички критерии за конвергенция. Затова и ЕК ще предложи на Съветът на министрите на ЕС да вземем решение, че страната може да приема европейската валутна единица от 1 януари 2015 г.

Окончателното решение ще бъде взето през втората половина на юли, след като държавите и правителствените ръководители на ЕС обсъдят въпроса на заседанието на Европейския съвет на 26 и 27 юни. Европейският парламент също трябва да излезе със становище.

„Готовността на Литва да приеме еврото отразява дългогодишната ѝ подкрепа за разумни фискални политики и икономически реформи. Тези реформи, подпомогнати от присъединяването на Литва към ЕС преди десет години, доведоха до рязко увеличаване на благосъстоянието на литовците: БВП на глава от населението в страната е нараснал от 35% от средното за ЕС-28 през 1995 г. до прогнозирани 78% през 2015 г.“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по икономическите и парични въпроси и еврото Оли Рен.

Според него икономическият и паричен съюз запазва привлекателността си. По думите му еврозоната днес разполага с по-ефективна координация на икономическата политика, със здрава финансова защита от сътресения, а от тази година — и с банков съюз.

В доклада се посочва, че нито една друга държава, освен Литва, към момента не изпълнява всички критерии за приемане на еврото. Затова и положението им ще бъде оценено отново след две години.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти