Смениха директора на завода "Терем-Хан Крум" в Търговище*
15.04.2010 | 08:28
Смениха директора на завода "Терем-Хан Крум" в Търговище*
Работниците се заканиха да излизат на протест до 2 седмици

*Информацията е актуализирана към 10:54 часа

Директорът на "Терем - Хан Крум" Търговище инж. Николай Радев е сменен. Това съобщи Витан Вълчев, лидер на КТ "Подкрепа" в завода. Решението за смяната е взето на заседание на Съвета на директорите на холдинга в София. Началническото кресло вече се заема от Явор Христов, който е дългогодишен счетоводител на завода.

Витан Вълчев сподели, че не знае конкретно какви са мотивите за отстраняването на Радев, защото не е чел протокола от заседанието. Той изказа мнение, че е възможно, до някъде, в решението да е повлияла и подписката, която стартира на протеста миналата седмица, предаде БГНЕС. В нея се разписаха над 300 работници, от общо 400.

"По-важното е, че започва изплащане на натрупаните задължения към работниците", сподели Вълчев. Той уточни, че сега ще бъдат погасени част от дължимите заплати, а в близко бъдеще останалите. Парите ще дойдат по линия на поръчки, които са предвидени.

От ръководството на холдинга са уверили, че до десетина дни ще има договор за ремонт на бронетанкова техника. Самите работници и служители споделят, че с радост приемат новината за смяната на директора. Те казват, че ще помагат на новия си предводител, "само и само заводът да върви напред".

В края на миналата седмица работниците провдоха едночасов протест. Събраха се около 100 работника от общо 400, които изразиха недоволството си от тежката ситуация в дружеството. Останалите се страхували да излязат. Пред тях председателят на синдикалната организация Витан Вълчев сподели готвена от синдикатите декларация, която е изпратена до ръководството на холдинга в София и с нея се искат три неща.

"Ако до две седмици не се направи нещо за разрешаване на проблемите, започваме ефективен протест", заканиха се работници.

В изгответната декларация се поставят три искания. На първо място да бъдат изплатени възнагражденията от октомври до март, включително. Общата сума надхвърля 1 300 000 лв., а вече заводът има други задължения за над 5 млн.лв.

Като второ искане работниците поставят осигуряване на договори, за да се осигури заетост.

Третото искане е свързано с оставката на директора на завода инж. Николай Радев.

„Тези хора искат да работят!", каза Витан Вълчев. Той сподели информация от заседание на съвета за тристранно сътрудничество, което се провело на 30 март в ТРЗ „Флотски арсенал" - Варна. Там станало ясно, че всички дружества в холдинга имат работа, само търговищкият клон бил в критично състояние, съобщи в. "Форум".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти