Сметките за парно са пораснали до 8 пъти за 10 г.
20.02.2012 | 11:28
Сметките за парно са пораснали до 8 пъти за 10 г.
В нормалния стопански оборот няма нещо, което да се продава и купува на прогноза, както се налага в "Топлофикация София", смята адвокат

През последните 10 години горивата са поскъпнали двойно, а сметките за парно за нараснали между 5 и 8 пъти. Това съобщи Дани Милев от гражданско сдружение "Днес" пред БНТ.

"През лятото, когато се прави изравняване на сметките за парно, нещата си идват на мястото. Съмненията, че има грешки в сметките, трябва да се сведат до минимум, за да се върви в правилна посока", каза Огнян Димитров - говорител на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение пред "Нова телевизия".

нормалния стопански оборот няма нещо, което да се продава и купува на прогноза, както се налага в "Топлофикация София". При новите сгради няма никакъв проблем с отчитането", заяви адвокат Незрет Бабучев. Той добави, че проблемът "Топлофикация" е изцяло технически.

"Хората имат право на избор и ако това отопляване не ги устройва, ако две трети от хората в блока не желаят да са вързани към "Топлофикация", могат да се откажат", заяви Валентин Терзийски - зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обясни, че сред абонатите цари неяснота как се формират сметките за парно. Освен това съществува кражба на топлинна енергия. Това става по три начина: чрез сваляне на радиатор, манипулация на уреда за дялово разпределение и договорка с отчетниците на топломерите.

Милев от гражданско сдружение "Днес" представи идеи за оптимизиране на отношенията между потребителите на парно и "Топлофикация София", сред които създаване на извънредна комисия в парламента, както и разделяне на сградите на типове: тухлени, панелки и други.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти