София вече разполага със завод за ремонт на метровлакове
20.01.2013 | 15:42
София вече разполага със завод за ремонт на метровлакове
Инвестицията в съоръжението надхвърля 17 млн. лв.

Днес беше открито разширението на депо "Обеля" и завод за ремонт на мотрисите на софийското метро.

Обектът е част от втория етап на разширението на метрото, включен в Оперативната програма "Транспорт". На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, информира БНР.

"Заводът за ремонт на влаковете на софийското метро освен придобивка за града представлява и нови работни места". Това каза столичният кмет на откриването на корпуса за ремонт на подвижния състав на метрото в София, информира агенция "Фокус".

Изградени са 31 км метролинии с 27 метростанции, а столицата вече разполага с депо и модерен завод, което ще ги обслужва. Това стана ясно още по време на днешното събитие. По време на него беше припомнено, че продължава работата по разширение на метромрежата като вече е в ход работата по отсечката от бул. "Цариградско шосе" до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. "Младост 1" до Бизнес парка в кв. "Младост 4". Финансирането за тези две отсечки вече е одобрено от Европейската комисия, информира МТИТС.

“Това е поредната добра и ефективна инвестиция от Оперативна програма “Транспорт”, съвместно със Столична община и Метрополитен. Инвестицията само в завода е над 17 млн. лв., а от началото на дейностите тя надхвърля 27 млн. лв.” каза Ивайло Московски. 400 души ще работят в модерното съоръжение, което се открива днес.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти