София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в центъра
21.02.2018 | 12:20
econ.bg
София получи от правителството 151 млн. лева за ремонти в центъра
Основната част от средствата са за ремонтите за над 82 млн. лева на зоната около ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков", "Гарибалди", църквата "Св. Седмочисленици" и пространството около катедралния храм "Александър Невски"

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които общината ще получи безвъзмездно 151 млн. лева 4 проекта за ремонти в центъра на града. Парите се отпускат по оперативната програма "Региони в растеж".

Проектите са за 173.5 млн. лева, като за изпълнението им Столичната община отпуска от бюджета си 23 млн. лева, казва Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Основната част от средствата са за ремонтите за над 82 млн. лева на зоната около ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков", "Гарибалди", църквата "Св. Седмочисленици", пространството около катедралния храм "Александър Невски" и реконструкцията на трамвайното трасе на линия 5. Процедурите за избор на изпълнител и по трите проекта все още вървят. Очаква се ремонтът по ул. "Граф Игнатиев" да започне през лятото на тази година.

Други 46 млн. лева ще бъдат дадени за купуването на 13 нови трамвая, които ще бъдат доставени от "Шкода", след като компанията спечели обществената поръчка. "Процедурата приключи. В момента има обжалвания", казва Фандъкова след подписването на споразуменията.

Кметът на София е съобщила и че с парите ще се ремонтира трамвайното трасе по ул. "Каменоделска". Общината планира да вложи и 2.5 млн. лева в проекти за социална интеграция, като ще предлага и 7 нови услуги за децата лишени от родителска грижа.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти