София се нарежда на 175-о място по цени за чужденците
27.06.2018 | 13:30
econ.bg
София се нарежда на 175-о място по цени за чужденците
В класацията са включени общо 209 града, които се сравняват по над 200 критерия, включително цени на жилища, транспорт, храна, забавления, дрехи и др.

София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018 г., изготвена от консултантската компания Mercer. Столицата е преди Букурещ и след Сан Салвадор и се издига с 9 места напред в сравнение с миналата година, като заема най-високата си позиция от 2015 г. насам. През 2016 г. тя бе на 182-о място, а година по-рано - на 187-а позиция.

В класацията са включени общо 209 града, които се сравняват по над 200 критерия, включително цени на жилища, транспорт, храна, забавления, дрехи и др. Класацията има за цел да помогне на международните компании и правителствата за правилното определяне на заплатите на своите служители. Ню Йорк се ползва като базов град, а валутните курсове се измерват спрямо долара.

Хонконг стана най-скъпият град за чужденци в света тази година, измествайки миналогодишния лидер - Луанда. Двата града през последните години се редуват в челната позиция, но тази година анголската столица спада на доста по-ниско място - едва шесто.

В топ 10 на най-скъпите градове тази година има общо шест града от Азия. На второ място в класацията е японската столица Токио, а на четвърто и пето са съответно Сингапур и Сеул. Шанхай и Пекин пък са на седма и девета позиция. От останалите градове в топ 10 два се намират в Швейцария - Цюрих на трето място, който е и най-скъпият град в Европа, и Берн - на десето.

Като цяло градовете от Западна Европа са заели по-предни позиции в тазгодишната класация в резултат на засилването на местните валути спрямо долара и разходите за стоки и услуги. От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Истанбул е класиран на 163-а позиция, Атина - на 113-а, Тирана - на 172-а, Белград - на 181-а, Сараево - на 191-а, Скопие - на 197-та. В дъното на класацията са Бишкек, Тунис и Ташкент.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти