Социалната комисия обсъжда три проекта за промени в Закона за социалното осигуряване
27.03.2019 | 09:00
econ.bg
Социалната комисия обсъжда три проекта за промени в Закона за социалното осигуряване
Парламентарната социална комисия ще обсъди за първо гласуване три проекта за промени в Закона за социалното подпомагане. Те са внесени от началото на годината досега от БСП, „Обединени патриоти“ и ГЕРБ

Парламентарната социална комисия ще обсъди за първо гласуване три проекта за промени в Закона за социалното подпомагане. Те са внесени от началото на годината досега от БСП, „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. 

Получаването на месечни социални помощи се обвързва с полагането на общественополезен труд, повишаване на квалификацията и редовно посещаване на училище.

С проекта, внесен от ГЕРБ, се предлага и промяна в Закона за семейните помощи за деца, с която се предвижда помощта за първокласници да се отпуска на две равни части в началото на всеки учебен срок. Детските добавки ще се прекратяват, когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия на дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини. Помощта може да бъде отпусната отново не по-рано от една година от датата на прекратяването.

От „Обединени патриоти“ предлагат получаването на помощи да се обвърже с участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

Проектът на БСП предвижда получаването и изплащането на социални помощи да става само ако децата на съответното лице или семейство редовно посещават подготвителните групи за задължително предучилищно образование и училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. 

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти