Социалните мрежи вкарват ред в хаоса в Бостън
16.04.2013 | 11:20
Социалните мрежи вкарват ред в хаоса в Бостън
Google отново показа социалното си лице

Google Person Finder е страница, на популярната търсачка Google, създадена след земетресението в Хаити през 2010 г., която е активирана след смъртоносните експлозии по време на Бостънския маратон в понеделник следобед. Малко след стартирането на сайта на началната страница се съобщава, че са направени около 800 регистрации.

Сайтът позволява да търсите някого или да споделите информация относно местонахождението на издирвани лица. От Google коментират, че не преглеждат и проверяват всяка информация. Всички подадени данни са публични за всички потребители.

В случай, че не може да бъде намерена информация за някого в Google Finder, Бостънската атлетическа асоциация разполага с данни за всички маратонци "последното им засечено време и местоположение”, пише технологичният сайт “Машабъл”.

От американския Червен кръст също използват подобна функция на Google's Person Finder, която е наречена Safe and Well - идеята е за споделяне на местонахождението на всеки регистриран, както и споделяне на информацията, че той е добре. Google Person Finderе проект на Google Crisis Response, част от нестопанско крило Google.org на технологичния гигант.

За маратонците, които са блокирани в Бостън заради отмяната на полетите им или заради някакви други усложнения, бостънската медия Boston.com е създала споделен файл в Google Doc, където хората могат да заявят необходимостта си от място за пренощуване. В нея има и раздел за жители на града, които биха приели в дома си подобни гости.

 

 


Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти