Спасените чилийски миньори ще съдят държавата за небрежност
16.07.2011 | 10:42
Спасените чилийски миньори ще съдят държавата за небрежност
Те обвиняват Националната минногеоложка служба (Сернагеомин), че не е проверила предварително условията за безопасност в мината Сан Хосе

Трийсет и един от 33-мата чилийски миньори, които преживяха 69 дни блокирани на 700 м под земята от август до октомври миналата година, са решили да съдят за небрежност чилийската държава, която не е осъществила контрол над условията за безопасност.

Адвокатът на миньорите Едгардо Рейносо депозира вчера иск в прокуратура в Сантяго за обезщетение от 540 000 долара за всеки от 31-те миньори, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Те обвиняват Националната минногеоложка служба (Сернагеомин), че не е проверила предварително условията за безопасност в мината Сан Хосе.

Всички знаят, че през 2005 и 2007 г. е имало два смъртни случая в тази мина и следователно тя е била опасна, заяви по Си Ен Ен един от миньорите, Клаудио Янес. Искаме да се признае, че ние остаряхме на дъното на онази мина. Искаме да ни признаят всички страдания, които ние и семействата ни преживяхме, заяви началникът на смяна Луис Урсуа, който бе и неформален лидер на 33-мата, попаднали в подземния капан.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти