Спират еврофинансирането за едни и същи фирми
12.05.2015 | 14:35
econ.bg
Спират еврофинансирането за едни и същи фирми
Дават шанс и на други компании да печелят поръчки по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Компании, които вече са получили финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, ще имат по-малък шанс да спечелят със следващ проект за сметка на такива, които кандидатстват за първи път. Това стана ясно от думите на икономическия министър Божидар Лукарски по време на българско-испански форум, провел се в София.

“Критериите за оперативната програма, за която отговарям - "Иновации и конкурентоспособност", са разработени така, че средствата да достигнат до максимален брой бенефициенти”, обяснява министърът.

По думите на Лукарски за изминалия програмен период 2007 – 2014 г. е имало голям брой проекти и европейско финансиране към едни и същи родни фирми. Според изискванията на новата оперативна програма обаче компаниите, които вече са били финансирани от европейските фондове, ще получават по-малък брой точки при следващо кандидатстване.

“Идеята е евросредствата да достигнат до максимално широк брой субекти и това да повиши усвояемостта, което съм сигурен, че ще се получи, особено за програмата, за която аз отговарям”, допълва икономическият министър, цитиран от БТА.

По отношение на темата за влизането на България в еврозоната Божидар Лукарски коментира:„Политическата сила, която представлявам, твърдо стои зад програмата за влизане в еврозоната”. Той добавя обаче, че преди това страната ни ще трябва да изпълни конкретни критерии и изисквания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти