Според Борисов стабилната политическа среда е привлекателна за инвестиции в България
18.07.2019 | 11:55
econ.bg
Според Борисов стабилната политическа среда е привлекателна за инвестиции в България
Днес в Министерския съвет Борисов се срещна с управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг, пред когото е изтъкнал подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в

Стратегическо местоположение, стабилна политическа и икономическа среда, наличие на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура - тези предимства посочи министър-председателят Бойко Борисов като открояващи България и превръщащи я в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка.

Днес в Министерския съвет Борисов се срещна с управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг, пред когото е изтъкнал подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в София, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е изразил увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги в България ще има положително влияние за икономиката. По думите му това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. В допълнение, присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции, посочил Борисов.

През април тази година Министерският съвет одобри Споразумението между българското правителство и Световната банка създаването на неин център в София за споделени услуги. След като беше подписано във Вашингтон и ратифицирано от Народното събрание, споразумението вече е в сила.

Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други експерти, които ще разработват продукти с висока добавена стойност.

Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза започва през юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти