Споровете около Закона за горите продължват
19.06.2012 | 09:18
Споровете около Закона за горите продължват
Защитниците на Закона за горите били готови да пренесат протеста си София. Според WWF хората от Банско и Разлог били подведени

Законодателят си е свършил прекрасно работата. Предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиции”. Това каза тази сутрин в ефир на bTV  Филип Цанов, председател на сдружение „Природата за хората и регионите”. То беше един от организаторите на протестите в защита на новия Закон за горите.

"Какъв е изборът на тези хора – или да седят тука, или да отидат в чужбина", коментира Цанов. Той отбеляза, че "за 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито”.

Протести в защита на промените в Закона за горите се проведоха в Банско и Разлог. Вчера и жители на Сепарева баня изразиха недоволството си от наложеното президентско вето след съпротивата срещу закона от страна на природозащитници и екоактивисти.

"Балансът е най-важен", коментира още Цанов от сдружение „Природата за хората и регионите”. Той добави: "Скиорите не искат да пречат на еколозите, нека природозащитниците да бъдат така добри и те да не пречат на туристите”.  Според експерта у едва 0,05 от горските територии се използват за ски туризъм: "За всяко съоръжение – едно лифтче, един склад – се иска екологична оценка. Контролът в момента е тотален".

Защитниците на промените в закона ще пренесат протеста си в столицата. „Няма да блокираме кръстовища”, обеща Цанов и каза, че Столична община е разрешила техния митинг... "да се чуе и да се види, че има и такива хора".

Напредъкът по отношение на Закона за горите в момента се измерва с факта, че върху закона беше наложено вето. Това заяви в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Александър Дунчев от природозащнитната организация WWF – България. Запитан за възможния компромис, той обясни, че става въпрос за принципни проблеми, свързани с европейското право, Конституцията и обществения интерес.

Протестите на жители на планински общини са резултат от подвеждане. По този повод Дунчев обясни:

"За Банско и Разлог отново ще повторим, че техните терени за ски са в национални паркове, където важат съвсем други закони – Законът за защитените територии и Законът за концесиите. Имат малко гори в равнините, където може да се развива предимно голф, там знаем, че има голф проекти. Но защо трябва да подпомагаме финансово строителството на голф игрища, където ще работят само няколко озеленители, а ще играят голф най-богатите хора в България. Опасенията са ми, че тези хора просто биват използвани, за да се прокара поправката „Витоша ски”, с което не да се подпомогне развитието на туризма в Банско и Разлог, а просто да се застрои Витоша”.

Експертът призова обществото и неправителствените организации да участват в дебата по новия закон в парламентарните комисии, за да се чуе гласът на хората, а не само на няколко олигарси или лобисти в парламента.

 

Припомняме ви, че в събота президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за горите. Сред мотивите, с които той връща за ново разглеждане приетите на 13 юни спорни промени, са: Законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

В резултат на следващия ден граждани от Банско и Разлог излязоха на протест под надслов: "Да спрем екологичния рекет”. Движението по главен път Е-79 беше блокирано за известно време в резултат от недоволството.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти