Средната работна заплата се е повишила с близо 8% за година, отчете статистиката
12.11.2018 | 15:30
econ.bg
Средната работна заплата се е повишила с близо 8% за година, отчете статистиката
Средната работна заплата през третото тримесечие на тази година е със 7.7% по-висока от същия период на миналата година и е 1117 лева, сочат данните на Националния статистически институт

Средната работна заплата през третото тримесечие на тази година е със 7.7% по-висока от същия период на миналата година и е 1117 лева, сочат данните на Националния статистически институт. Най-сериозно са се вдигнали възнагражденията в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (13.4%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (12.0%), и "Образование" (с 10.2%).

Информацията за трето тримесечие на годината сочи, че най-високите заплати взимат работещите в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (2 661 лв.), "Финансови и застрахователни дейности" (1815 лв.) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (1804 лв.).

Най-ниски са доходите в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (707 лв.) и "Административни и спомагателни дейности" (881 лв.).

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2018 г. са 2.32 млн. души, като те са с 6.9 хил., или с 0.3% повече от същия период на миналата година. Според данните на статистиката най-много хора работят в преработваща промишленост и в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - съответно 21.9 и 16.9% от наетите.

Спрямо второто тримесечие на годината през третото се отчита традиционното за това време на годината намаление на ангажираните в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 14.8%). В същото време най-сериозно увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност "Строителство" - с 1.9%, и "Образование" - с 1.6%.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти