Срокът за подмяна на касовите апарати се удължава
02.03.2018 | 09:00
econ.bg
Срокът за подмяна на касовите апарати се удължава
Тези, които са закупени последните три години, са от по-съвременен тип и с по-съвременна фискална памет, която може да бъде настроена към новите изисквания

Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в закона за митниците и закона за ДДС, с които се въвеждат по-строги изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, се разбра, че срокът това да се случи няма да бъде спазен.

"Срокът е краят на 2018 г. Съгласно промените, който касае софтуера за управление на продажбите, дадохме срок от шест месеца, което означава, че крайният срок за подмяната на касовите апарати ще бъде малко по-дълъг", коментира председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова пред БНТ.

По думите й няма да бъдат подменяни всички касови апарати. "Тези, които са закупени последните три години, са от по-съвременен тип и с по-съвременна фискална памет, която може да бъде настроена към новите изисквания. По-старите касови апарати, чийто софтуер не може да бъде обновен, вероятно ще се наложи да се подменят", заяви тя.

Тя призова собствениците на обекти да не изчакват последния момент. Менда Стоянова заяви, че ако не се подменят всички касови апарати към един и същ момент, ще има икономическа неравнопоставеност между търговците, които ще подменят първи касовите си апарати и ще отчитат целия си оборот и онези, които не го правят.

Тя отхвърли обвиненията, че подмяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки до ГЕРБ. По думите й търговците трябва да купят касови апарати, чийто софтуер позволява да се предават данни към НАП, а не да купят конкретен модел.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти