Стандартът за лютеницата влиза в сила до дни
09.11.2011 | 10:37
Стандартът за лютеницата влиза в сила до дни
Съгласно документа лютеницата ще се прави само от натурални продукти -домати, чушки и патладжан. От БАБГ ще поискат 3 години затвор за всеки, който предлага храни с изтекъл срок на годност

Стандартът за лютеницата е готов. Очаква се до дни той да бъде презентиран от браншовата организация. Това съобщи тази сутрин в ефира на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция по безопаност на храните (БАБХ) Йордан Войнов. Той допълни, че след обявяването, стандартът влиза веднага в сила. Съгласно него лютеницата ще се прави само от натурални продукти -домати, чушки и патладжан, без никакви консерванти.

Имаме доста заявки за стандарти за мед и различни сладка, каза Войнов. Той допълни, че най-важните стандарти за държавата са били и най-рискови - за животинските продукти, хляба и млечните продукти. Останалите ще станат факт по инициатива на браншовите организации. Интерес от различните сфери не липсват.

От думите на шефа на БАБХ стана ясно, че се правят много засилени проверки в момента на плодовете и зеленчуците, внесени от трети страни. Подобни проверки се правят и на фирмите за безалкохолни напитки.

Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност предлагат от Българската агенция по безопасност на храните. Готови са допълненията в Наказателния кодекс, съобщи за Дарик радио д-р Войнов. Идеята е да се криминализира умишлената продажба, препакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход, информира Dariknews.bg.

Агенцията по храните е подготвила предложение за промяна в Наказателния кодекс, която криминализира съзнателното предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти