Стара травма отлага визитата на Путин у нас
01.11.2012 | 12:13
Стара травма отлага визитата на Путин у нас
Очаква се все пак новият газов договор с Русия и контрактът за "Южен поток" да бъдат подписани

Графикът на руския президент Владимир Путин за визити и посещение в чужбина ще бъде променен. Причина за това негова стара спортна травма, която се е обострила след полета с мотоделтапланер, проследяващ жерави. Това става ясно от информацията на в. "Ведомости".

Според публикацията в момента ръководителят на Русия преминава през профилактични процедури. Въпреки това лекуващите лекари са го посъветвали да избягва полети със самолет, тъй като това влияе негативно на състоянието на гръбначния стълб.

Говорителят на президента Дмитрий Песков потвърждава наличието на стара спортна травма, но уверява, че това няма да повлияе на работния график на държавния глава. Песков отрича обаче полетът с мотоделтапланер да е повлиял негативно, както и някога състоянието на Владимир Путин да е било прикривано.

Коментирайки отлагането на посещението на руския президент в България, Дмитрий Песков посочва, че датите на подобни пътувания често са в подвижно състояние. Те се определяли по взаимно съгласие на страните едва тогава, когато степента на подготовка вече съответства на нивото на очакваните резултати, информира БНР.

Българското правителство планираше в присъствието на руския президент на 9 ноември да бъдат подписани два важни документа – окончателното споразумение за строежа на "Южен поток" и нов шестгодишен договор за доставки на руски газ.

На този етап не е ясно дали и подписването ще бъде отложено. По неофициална информация то ще стане факт и без присъствието на руския държавен глава, информира "България он еър". Според информация на в. "Стандарт" от понеделник в София ще пристигне председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. От Българския енергиен холдинг са заявили, че са изненадани от днешната информация. От там са обещали, след като получат повече яснота, да излязат със становище.

Припомняме ви, преди около 2 седмици премиерът Бойко Борисов заплаши с отказ от участие в преговорите за "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не посети България на 9 ноември тази година.

"Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток", казва Борисов пред вестник "Преса". В същото време от българското Министерството на външните работи официално признават, че посещението на руския президент не е сигурно.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти