Стартира национална кампания за опазване на българските гори
13.10.2009 | 15:06
Стартира национална кампания за опазване на българските гори
Промяна в законодателството, осъзнаване на другите ползи от горите освен дървесината, въвеждане на сертификация за всички дървесни продукти са сред приоритетите на кампанията

Според 73,6% от българите изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем на българската природа и околна среда. 77,3% пък заявяват, че държавата не прави достатъчно за опазването на българските гори от изчезване.*

В отговор на тази статистика днес официално стартира кампания за опазване на българските гори. Тя е инициирана от международната природозащитна организация WWF в България.

Като част от кампанията започва национална петиция, която ще бъде внесена в Народното събрание и Министерски съвет. Петицията ще настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

niki_kanchev_i_magi_maleeva__2000

Кампанията е подкпрепена от известния телевизионен и радио водещ Ники Кънчев и тенис звездата и радетел за опазването на околната среда Маги Малеева. Снимка: WWF

Не на последно място кампанията има за цел да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата. а също така е източник на вода, въздух, дом за много редки растения и животни и място за отдих и почивка.

Всеки, желаещ да се включи в петицията, може да го направи в интернет на www.wwf.bg. В следващите две седмици подписи за петицията ще се събират и на хартия на няколко места в центъра на София.

Основните канали, които ще бъдат използвани за популяризиране на кампанията са телевизия, радио, билбордове и интернет, както и различни нестандартни активности, които привличат вниманието върху проблема с българските гори.

vsichki_jelaeshti_mogat_da_se_vkluchat_v_peticiata_v_mall_of_sofia_2000

Всеки, желаещ да подкпрепи кампанията, може да подпише онлайн петицията докато пазарува в Mall of Sofia. Снимка: WWF

Основната идея, залегнала във визиите на кампанията е фактът, че по географски данни гората заема 1/3 от територията на България, което е отразено и в националния ни флаг. Съгласно статистическите данни обаче поради изсичане гората изчезва със скорост от 10 куб. м. в минута, което може да доведе и до промяна на един от националните ни символи.

*Използваните данни са от национално проучване, проведено от WWF и "Алфа рисърч" в периода 27 август - 3 септември 2008 г.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти