Стачката в "Ер Франс" струва на компанията колкото покупката на нов самолет
02.08.2016 | 13:53
econ.bg
Стачката в "Ер Франс" струва на компанията колкото покупката на нов самолет
Протестът е засегнал 180 000 клиенти на "Ер Франс"

Продължилата една седмица стачка на стюардите и стюардесите от "Ер Франс" (Air France) е струвала около 90 млн. евро на авиокомпанията. Това заяви пред радио "Франс енфо" (France Info) президентът и главен изпълнителен директор на френския авиопревозвач Фредерик Гаже, цитиран от "Франс прес".

По думите му това е изключително голяма сума - колкото струва един самолет за далечни полети.

Според Фредерик Гаже това ще се отрази зле и на финансовите резултати на компанията, но "Ер Франс" ще има положителни оперативни резултати през 2016 г., както и през 2015.

Той изрази съжаление и за отрицателното въздействие на протеста върху облика на "Ер Франс".

Два синдиката на летателния персонал, представляващи 46 процента от този състав, призоваха за едноседмична стачка от 27 юли до 2 август в знак на протест срещу подновяването за срок от 17 месеца на колективния им трудов договор, определящ правилата за работа, възнаграждение и повишаване в длъжност. Според тях този срок е прекалено недостатъчен, както и мерките, предложени от ръководството във връзка с намаляването на екипажите.

Протестът е засегнал 180 000 клиенти на "Ер Франс", посочи Фредерик Гаже.

Той обвини синдикатите за "крайните действия", тъй като според него не е имало спешна нужда от протест между юли и август, когато е най-натовареният трафик във Франция.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти