Столичани с 19% по-ниски сметки за парно за февруари
19.03.2013 | 08:53
Столичани с 19% по-ниски сметки за парно за февруари
80% от домакинствата ще платят до 150 лева, отчита "Топлофикация София"

Сметките за парно през февруари са средно с 19% по-ниски спрямо тези за предходния месец. Това сочат данните на Изчислителния център на "Топлофикация София”, съобщи вчера дружеството на интернет страницата си.

Причината е спадът в консумацията на топлинна енергия през втория месец от 2013 г. Общо тя е била 427 169 МВтч или с около 19% по-малко, отколкото през януари. Доставчикът отдава това на по-високата с близо 2 градуса по Целзий средномесечна температура.

Средният процент намаление обхваща 98% от клиентите на "Топлофикация". Близо 38% от тях ще получат по-ниски сметки с между 20 и 50%. При около 3 хил. домакинства понижението е с над 50%. 80% от потребителите на парно в София пък ще платят до 150 лева за парно.

Увеличение на месечните фактури за февруари 2013 г. има при 1,3% от абонатите. Данните на топлинните счетоводители показват, че една от основните причини са реалните отчети на клиентите със заявени нулеви прогнозни дялове при извънредните отчитания през февруари.

След поисканата от Столична община допълнителна проверка на нулевите прогнозни дялове, фирмите – топлинни счетоводители приключиха до края на февруари междинните отчети на тези имоти и подадоха данните в Изчислителния център на "Топлофикация", обясняват оттам. Друга причина за повишението е въвеждането на отчетите за реално консумираните количества топла вода от клиентите.

Отново има отделни случаи на увеличена консумация на топлинна енергия през февруари, установено след извършването на месечен отчет или корекции на дялове в новоприсъединени сгради с динамично населяване на апартаментите.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти