Столичната община обещава да се бори със запрашаването през следващите четири години
06.04.2017 | 13:55
econ.bg
Столичната община обещава да се бори със запрашаването през следващите четири години
Именно фините прахови частици са най-сериозният проблем за въздуха в столицата – първенец сред европейските столици по мръсен въздух

От Столична община общават, че през 2017 г. и в следващите години до 2020 г. ще приложат "целенасочени мерки за ограничаване на фините прахови частици" в столицата. Това става ясно от позицията на общината, разпространена ден след решението на Съда на Европейския съюз, който осъди България заради системно мръсния и опасен въздух в страната.

Именно фините прахови частици са най-сериозният проблем за въздуха в столицата – първенец сред европейските столици по мръсен въздух.

Пред журналисти днес заместник-кметът по екология Христова обяви, че общината ще прави проучвания дали е необходимо разполагането на допълнителни станции за измерване замърсяването на въздуха в София.

Мерките за трайно намаляване на запрашаването са заложени в актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха. От общината твърдят, че програмата ще бъде гласувана от мастната власт до края на този месец. Документът беше актуализиран и представен публично през март 2017 г., след силно обществено недоволство през февруари заради сериозните превишения на допустимите нива на замърсяване с фини прахови частици в определени часове на денонощието.

Очакванията на екипа на Столична община са, че мерките заложени в програмата ще доведат до "чувствително и трайно намаляване на нивата на фините прахови частици".

В момента експерти на СО адаптират постъпилите предложения към първоначалния вариант на програмата, а окончателният вариант ще бъде внесен в СОС през април.

Пред последните две седмици се водят разговори с екипа на на Световна банка за синхронизиране на дейностите и увеличаване на екологичния ефект от предприеманите усилия както на национално, така и на местно ниво.

На работно посещение в Столична община днес е бил представител на Европейския тематичен център за качество на атмосферния въздух към Европейската агенция по околна среда, който се е запознал с изготвената програма.

"Веднага след като документите бъдат одобрени, ще се пристъпи към същинската работа по конкретните мерки", обещава общината и твърди, че в момента вече се изпълняват някои от краткосрочните мерки: миене на улиците, завишаване на контрола на строителните площадки и поетапното озеленяване.

Вече е възложена и се разработва системата за ранно прогнозиране на атмосферни замърсявания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти