Столичната община предупреждава за мръсен въздух
27.01.2018 | 10:10
econ.bg
Столичната община предупреждава за мръсен въздух
4-5 хил. души повече са пътували в метрото вчера, обяви Йорданка Фандъкова

Столичната община съобщава, че за днес се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. В тази връзка на сайта на общината е публикувано следното съобщение:

За намаляване на замърсяването призоваваме жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии - 66 и 63.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

Според кмета Йорданка Фандъкова призивите вече дават резултат. "Не казвам само, че е само резултат от призива ни, но във вчерашния ден имаме около 4-5 хил. души повече, пътували в метрото в сравнение с предходния ден", коментира тя пред Нова тв. „Това са данни на база на продадени повече билети. Дори тези числа показват, че хората имат съзнание и отношение към това, че ако повече от нас слязат от автомобилите си в тези дни с превишение на фини прахови частици, може би лично ще допринесем за това градът ни да стане по- чист“, посочи тя. И даде личен пример, че пътува с автобус 76.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти