Столичната прокуратура разследва Мирослав Найденов
26.03.2013 | 16:56
Столичната прокуратура разследва Мирослав Найденов
Той е обвинен за подкуп и злоупотреба със служебно положение

Софийската градска прокуратура (СГП) разследва бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това съобщиха от правната институция.

Найденов е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано през ноември 2009 г. от Специализираното звено за борба със злоупотребите със средства на Европейския съюз (ЕС). Тогава обаче то се е водело срещу неизвестен извършител.

Бившият земеделски министър в правителството на Бойко Борисов е обвинен по няколко параграфа – за подкуп и за злоупотреба със служебно положение.

Според прокуратурата през октомври 2010 г. Мирослав Найденов е обещал подкуп в размер на 200 хил. лв. на тогавашния изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Светослав Симеонов.

От Симеонов министърът е поискал да подпише платежни нареждания за възстановяване на ДДС на две търговски дружества - "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г..

Фирма „В.Д.В. 007“ се занимава с търговия на едро на различни хранителни стоки. Дейността на „Мелком“ ООД е свързана с производството на брашно и млевни продукти.

Обвинението посочва, че впоследствие Мирослав Найденов е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал срещу предшественика му начело на ДФЗ Калина Илиева и прокурора от СГП Красимир Тренчев. Подобна информация нашумя през последната седмица в медийното пространство.

Престъплението е извършено на 2 ноември 2010 г. Сигналът е изпратен до завеждащия Инспектората на ВКП прокурор Малена Филипова. В него Симеонов се оплаква от системен натиск от страна на Калина Илиева и Красимир Тренчев.

Третото обвинение е за злоупотреба със служебно положение с цел набавяне на облага.

През март същата година, сочи разследването на прокуратурата, министър Найденов е използвал поста си, за да осигури на месопреработвателната фирма "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД и собственика ѝ Йосиф Новосад спечелването на обществена поръчка. Става дума за обявената процедура "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г." по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Столичното обвинение е наложило на Мирослав Найденов мярка за неотклонение "парична гаранция". Тя е в размер на 10 000 лв.

Само преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че срещу бившият министър на земеделието и храните няма образувано досъдебно производство, припомня iNews.bg.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти