Столичните ученици с нагласа да се развиват в бизнеса
22.06.2011 | 10:20
Столичните ученици с нагласа да се развиват в бизнеса
Сравнително малка част от учениците показват нагласа към областта на медицината, екологията и естествознанието

33% от гимназистите в София имат нагласата да се развиват в сферата на бизнеса, комуникациите и обслужващите дейности, показаха резултатите от проучване, базирано на тест за кариерна ориентация, подготвен от експерти на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). От училището заявиха, че са провели теста за проучване на най-подходящата кариерна реализация в периода февруари - юни 2011 година.

Проучването включва 15 специализирани, езикови и частни езикови гимназии в София, като тестът за кариерно ориентиране е попълнен от над 940 ученици от 10, 11 и 12 клас.

Според крайните резултати една трета или 312 от тях са комуникативни, социално адаптивни и биха се реализирали най-добре в областта на мениджмънта, адвокатските услуги, административните услуги, застраховането и дейности, свързани с психология.

За 25% от учениците най-подходящите професии биха били в областта на администрацията и държавните институции.

Данните от теста показват, че за приблизително еднакъв процент от участниците в проучването - 15% и 14% съответно, най-подходящи ще бъдат професии, свързани с технологиите и инженерните науки, от една страна, и дейности, свързани с креативност като областта на изкуството и рекламата, от друга страна.

Сравнително малка част от учениците - 13% - показват нагласа към областта на медицината, екологията и естествознанието.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти