Стопили сме се с над 1 млн. души за 20 години
19.12.2011 | 15:08
Стопили сме се с над 1 млн. души за 20 години
Най-одобряваното правителство е това на Иван Костов, а най-обичаният премиер - Бойко Борисов

"През последните две десетилетия българите са намалели с над един милион". Това каза днес на пресконференция в БТА Мирослава Радева - директор на Института за социални изследвания и маркетинг (МБМД), при представянето на книгата си "Общественото мнение в годините на прехода".

"В сравнение с 1990 г., когато раждаемостта е била 12,1% , през 2010-а тя е паднала до 10%", посочи Радева, цитирана от БТА.

Преди 20 г. средната възраст на българина е била 37 години, а при последното преброяване вече е 45 години, което по думите на социолога означава, че "той вече не е в репродуктивна възраст".

Като положителна новина Мирослава Радева посочи факта, че спрямо 1990 г. сега се наблюдава близо трикратно увеличение на брутния вътрешен продукт на човек от населението. Въпреки това личното усещане на хората е, че материалното им благосъстояние се е влошило.

Българите гледат негативно на всички правителства до момента, посочи още Радева, цитирайки изследване на МБМД. Според социологическата агенция с най-добър резултат е кабинетът на Иван Костов, който според изследването има 48% доверие. Най-ниска е обществената подкрепа за правителството на Сергей Станишев, а кабинетът на Бойко Борисов, който преполови мандата си, държи средни позиции.

Според сравнителния рейтинг на премиерите водещо място заема настоящият министър-председател. Най-популярната личност на прехода е президентът Петър Стоянов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти