Страната ни е на 25-о място в света по иновационна ефективност
11.12.2015 | 17:45
econ.bg
Страната ни е на 25-о място в света по иновационна ефективност
София е трета в Европа по броя на стартъп компаниите

България се нарежда на 25-о място в света по иновационна ефективност. Това заяви министърът на енергетиката Божидар Лукарски при откриването на научно-технологичен парк в София.

По думите му през последните две години България се утвърждава като една от водещите световни дестинации за развитие на нови високо технологични компании, а София е на трето място в Европа през 2014 по броя на стартъп компании. Той изрази убеденост, че когато излезе класацията за 2015 година, отново ще сме в тройката.

„Това, което виждаме днес е едва първата крачка към една много по-амбициозна цел, която си поставяме – изграждането на икономика, базирана на знанието и задвижвана от устремени предприемачи с иновативни идеи“, посочи министърът.

Според него иновациите са механизъм за повишаване на добавената стойност в икономиката ни и постигането на ускорени темпове на растеж. Той добави, че това е огромна възможност за България и изрази увереност, че имаме капацитета да се възползваме максимално от нея.

Проектът е почти изцяло финансиран по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика“ в периода 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83,5 млн. лв. В следващия програмен период се очаква бъдат инвестирани още над 52,1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

„Тези параметри са внушаващи, а очакваните резултати – сериозни. Въпреки това смятам, че усилията, които полагат Министерство на икономиката, Управляващият орган на двете оперативни програми и екипът на София Тех Парк ще оправдаят тези очаквания“, уверен бе министърът.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти