Строежът на АЕЦ "Белене" започва през март 2012 г.?
07.06.2011 | 13:35
Строежът на АЕЦ "Белене" започва през март 2012 г.?
Обсъжда се нов вариант за отпускане на междуправителствен заем

Преговорите по договора за строежа на АЕЦ "Белене" трябва да завършат до края на месеца. Това заяви в Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян при представянето на проекта в рамките на международния форум "Атомекспо".

Той обясни: Планираме до края на този месец да завършим преговорите по договора за изпълнение, доставка и строеж, като едновременно подпишем поредното допълнение, което ще действа докато бъде създадена проектната компания и бъде решен въпросът за финансирането. Надявам се през март идната година да налеем първия бетон.

Според Тепкян, който ръководи от руска страна строежа на централата, проектът за втора атомна централа в България е уникален по своите характеристики и степен на безопасност. За по-малко от месец може да бъде проведен стрес-тест, който щял да докаже многото предимства и високата степен сигурност на бъдещата централа. Окончателният документ за изграждането на АЕЦ "Белене" вече е съгласуван на 90%, изтъкна шефът в държавната руска компания.

В момента български специалисти са в Ижорските заводи, за да приемат част от готовото вече оборудване за централата. Площадката също е готова за началото на строежа, в който се предвижда да бъдат ангажирани 11 хиляди души. Плановете са първият блок на АЕЦ "Белене" да бъде напълно готов за 4 години и 11 месеца, информира БНР.

Междувременно стана ясно, че се обсъжда вариант за предоставяне на междуправителствен заем от страна на Русия за изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от изявлението на вицепрезидента на "Росатом" Кирил Комаров.

Какъв кредит ще бъде предложен на българската страна зависи от структурата на проектната компания, която ще строи АЕЦ "Белене". Единият вариант е министерствата на финансите на двете страни да договорят междудържавен заем, който ще бъде с по-ниска лихва от обичайните банкови. Известна е обаче позицията на българското правителство, че държавата не бива да дава пари от хазната или държавни гаранции за проекта, припомня вестник "Труд".

Другият вариант е Русия да осигури средства за свое акционерно участие в "Белене" по схемата B-O-O (Build (билд)- Own (оун) - Operate (оперейт) или построй - притежавай - оперирай). Това беше обсъждано през ноември 2010 г. Тогава двете страни се разбраха, че НЕК ще притежава поне 51% от новата ядрена мощност, финландската "Фортон" и френската "Алтран" - поне по 1%, а руската страна - до 47%. В различни периоди от работата по проекта руската страна е предлагала финансиране от 2 млрд. евро до 3,8 млрд. долара под различни форми.

В момента преговорите с НЕК по проекта АЕЦ "Белене" се водят много по-добре отпреди, благодарение на новия директор на компанията Михаил Андонов, каза президентът на "Атомстройекспорт" Александър Глухов. Все още обаче са блокирани преговорите по цената.

Надяваме се българската страна да ни представи своята методика, за да можем да преговаряме, завърши руският експерт.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти